NETWERKEVENT "Een gemeenschap van plekdelers"

Een gemeenschap van plekdelers

Of je als organisatie met gidsenwerking nu een passie hebt voor het erfgoed op de plek waar je actief bent, het authentieke karakter van het landschap wil delen met bezoekers of anderen wil inspireren met lokale verhalen en tradities: jouw passie voor plek, gemeenschap en toerisme is wat je drijft.

Je bent ongetwijfeld niet de enige met passie voor die plek. In deze moeilijke tijden voor het toerisme, is het meer dan ooit nodig om als een gemeenschap van gepassioneerde plekdelers samen te werken. Want zoals het spreekwoord zegt "Samen sta je sterk!"

Reizen naar Morgen 

Reizen naar Morgen is een proces waarbij een transformerende bezoekerservaring ontstaat vanuit een gemeenschap van mensen die zich verbonden voelen met hun plek. De ziel van de plek en de bezieling van de mensen die van deze plek houden en via oprecht menselijk contact de plek met anderen delen, creëren een onderlinge verbondenheid. Een evenwichtig samenspel tussen de plek, authentieke ontmoetingen met plekdelers en betekenisvolle belevingen kan zorgen voor inspiratie, reflectie, uitdaging en positieve verandering. 

En wie wil er nu niet mee eigenaarschap nemen over zo'n positieve impact?

Florerende bestemming

Het is inmiddels duidelijk dat in florerende bestemmingen gastheren of plekdelers hun liefde voor de plek overdragen op hun gasten of bezoekers. Ze werken er samen om duurzame gemeenschappen te creëren. Toerisme is er overigens geen doel op zich, maar een middel om aan een betere plek te bouwen. 

Tijdens het netwerkevent van 2019 getuigden enkele toerisme-partners over hun samenwerkingen met verschillende plaatselijke stakeholders als bijdrage tot dit verhaal. Ondertussen is het tijd om zelf aan de slag te gaan en te bekijken hoe je als belanghebbende vanuit je eigen sterktes co-creatief kan meebouwen aan een gemeenschap van plekdelers.  

Netwerk met een gemeenschappelijk doel

Binnen een florerende bestemming en een gemeenschap in balans vormt iedere speler een onmisbare schakel, met een eigen identiteit en rol.

Tijdens het netwerkevent voor organisaties met gidsenwerking van 2020 kan je in enkele hands-on workshops diepgaand uitpuren wat jouw identiteit precies is en welk deel van het verhaal van de plek je met jouw organisatie schrijft. Daarnaast gaan we samen op zoek naar manieren om van elkaar te leren en om samen te werken aan datzelfde, gemeenschappelijk doel, namelijk het delen van passie voor de plek en het bouwen aan de toekomst ervan. Tenslotte kijken we heel actiegericht wat jij al meteen kan doen om deze gemeenschap te versterken.

Voel je de passie borrelen? Schrijf je dan meteen in!

Praktische informatie

 • Datum: dinsdag 8 december 2020

 • Uur: van 13u30 tot 17u
  • vanaf 12u00: Corona-check in (mogelijkheid om in kleine groepjes ervaringen uit te wisselen rond de pandemie en haar gevolgen op de gidsenwerking)
  • vanaf 13u00: onthaal voor het eigenlijke event
  • van 13u30 tot 17u: event
  • tot 18u00: netwerkmogelijkheid
 • Locatie: Maison de la Poste - Tour & Taxis - Brussel (gratis shuttle vanaf station Brussel Noord) online
 • Begeleiding: Propellor
 • Doelpubliek: verantwoordelijken van organisaties met gidsenwerking
 • Prijs:  gratis 
 • Corona-proof event: Dit netwerkevent zal volledig online plaatsvinden. We werken met groepsoefeningen in breakout rooms en plenaire terugkoppelingen om optimale interactie en uitwisseling te garanderen. 

Inschrijven

Inschrijven voor het netwerkevent kan tot 30 november 2020 via dit inschrijfformulier.

Meer informatie

Lies Boonen - Kwaliteitscoördinator Gidsenwerking

0032 2 504 04 62 - lies.boonen@toerismevlaanderen.be