Opleidingstraject 'Door de bril van de bezoeker' (inschrijvingen afgesloten)

Een optimale beleving in jouw museum of attractie is cruciaal. Zo maak je van jouw bezoekers echte fans en verhoog je de kans op een sterke reputatie, verhoogde inkomsten en maatschappelijke meerwaarde. Toerisme Vlaanderen organiseert daarom het opleidingstraject 'Door de bril van de bezoeker': om van jou een echte belevingsexpert te maken en om jouw museum of attractie te helpen excelleren.

Wat leer je in dit opleidingstraject?

Volg dit traject om belevingsexpert te worden en samen met je collega's te bouwen aan een betere dienstverlening en beleving.

Als toekomstig belevingsexpert leer je met andere ogen kijken. Je ontdekt waar jouw bezoekers naar op zoek zijn en hoe je een blijvende indruk kan maken, zodat jij hen straks een ervaring geeft waarvoor ze graag terugkeren. Dit doe je door op onderzoek te gaan, breed te denken, in team te werken en grote of kleine verbeteringstrajecten op te starten. 

En door het opstellen van een complete service blauwdruk van je organisatie, kan je meteen beginnen optimaliseren. Het resultaat? Een verbeterde bezoekerservaring en bezoekers die fan worden van jouw museum of attractie. Dat is niet alleen op zich mooi meegenomen, maar zorgt indirect ook voor een sterkere reputatie, meer bezoekers, verhoogde inkomsten én een grotere maatschappelijke meerwaarde. 

Belangrijk: de opleiding is er niet op gericht om oplossingen te bieden voor specifieke problemen of uitdagingen. Wel willen we jou de mechanieken en methodieken aanleren om problemen zelf op te lossen in de toekomst. Dat klinkt misschien wat abstract, maar we pakken het wel praktisch en stap-voor-stap aan.

Voor wie?

 • Je bent vaste medewerker van een museum of attractie, of van een organisatie die meerdere musea of attracties beheert (bijvoorbeeld een overkoepelende stadsdienst of autonoom gemeentebedrijf). Activiteiten of tours zonder vaste infrastructuur (bijvoorbeeld rondleidingen, workshops, events) of zonder vast aanbod (bijvoorbeeld expositieruimten) komen niet in aanmerking. 
 • De beleving die jouw organisatie aanbiedt, is gelegen in Vlaanderen of Brussel en relevant vanuit toeristisch oogpunt: ze richt zich (ook) tot individuele bezoekers, kent ruime openingsuren en wordt bezocht vanuit een ruime regio en daarbuiten.

Wat mag jij concreet verwachten?

 • inzicht in de belevingsscores van je eigen attractie of museum door een mystery visit uitgevoerd door ervaringsdeskundigen
 • een pak nuttige kennis over menselijk gedrag, intuïtief ontwerp en teamontwikkeling 
 • de competenties om breed te denken en weer te verfijnen in het ontwerpproces 
 • 5 groepssessies (methodieken, oefeningen, collectieve begeleiding), telkens van 9.30-16.30u
 • 2 uur individuele begeleiding bovenop de 5 groepsessies
 • een toolkit met templates en tips om ook na je opleiding aan de slag te blijven of je te verdiepen 
 • een overzicht met uitdagingen, quick wins en degelijk advies op maat van jouw organisatie 
 • waardering voor jouw rol als belevingsexpert binnen je organisatie
 • een nieuw netwerk van mede-enthousiastelingen uit de sector.

Wat verwachten wij van jou als deelnemer?

 • Je neemt binnen jouw organisatie een leidinggevende of coördinerende rol op, die je de mogelijkheid biedt om samen met collega’s voortdurend te werken aan het verhogen van de kwaliteit van de dienstverlening en van de bezoekerservaring. De opleiding mikt op algemeen directeurs, afdelingshoofden/teamleiders publiekswerking, kwaliteit, communicatie of organisatiezorg, conservators, sitebeheerders en dergelijke. Je hebt m.a.w. het talent én het mandaat om verandering teweeg te brengen.
 • Er zit een logische flow in de sessies. We verwachten dan ook dat je aan alle sessies deelneemt, anders kunnen we geen volledige leercurve garanderen. Bij onvoorziene omstandigheden kunnen we wel een inhaalsessie voorzien, maar de tijd daarvoor wordt dan afgehouden van je recht op individuele begeleiding en dat is eigenlijk zonde!
 • De groepssamenstelling blijft hetzelfde gedurende het hele traject. Behoudens ernstige gevallen van overmacht kan je niet van sessie wisselen. Het is ook niet de bedoeling dat een collega of stagiair een of meer sessies mee komt volgen. Heeft een collega ook interesse? Schrijf dan beter meteen met 2 deelnemers in.
 • Je gaat het engagement aan om ook buiten de sessies tijd vrij te maken voor het verzamelen van inzichten en het uitvoeren van experimenten. Na elke sessie krijg je huiswerk mee. We rekenen erop dat je daar ook echt tijd voor vrijmaakt, want in een volgende sessie bouwen we erop verder. Hetgeen je uit de opleiding haalt, staat of valt met jouw eigen discipline

Wanneer en waar?

We organiseren 5 sessies op verschillende inspirerende locaties, altijd binnen een bepaalde zone. In het inschrijvingsformulier hieronder kan je jouw voorkeurszone en de daarbij horende data aangeven. We houden maximaal rekening met je voorkeuren, maar streven ook naar een optimale groepssamenstelling. De exacte locaties worden je ruim op voorhand meegedeeld. Gedurende de volledige doorlooptijd blijf je als deelnemer het traject volgen binnen dezelfde zone zodat je altijd bijeenkomt op eenzelfde weekdag met een vaste groep deelnemers.

De 5 sessies vinden altijd plaats op een dinsdag of donderdag van 9.30 tot 16.30 uur. De vijfde sessie is gemeenschappelijk voor alle deelnemers. Dit zijn per zone de sessiedata:

 • Zone West op 17/11/’20 – 19/1/’21 - 9/3/'21 - 4/5/'21 - 16/9/'21
 • Zone Centrum op 19/11/’20 - 21/1/’21 -11/3/'21 - 6/5/'21 - 16/9/'21
 • Zone Oost op 24/11/’20 - 26/1/'21 - 16/3/'21 - 11/5/'21 - 16/9/'21

Bekijk hier de kaart met de globale aanduiding van de 3 zones

Met wie?

 • Er is slechts ruimte voor 40 deelnemers (editie 2020-2021)  
 • Een 13-tal deelnemers per zonegroep biedt de mogelijkheid tot veel interactie en maatwerk. Bij de groepssamenstelling houden we zoveel mogelijk rekening met locatie en expertiseniveau. Dankzij onze slimme groepsindeling wordt het voor iedereen relevant. 
 • van elke attractie of museum kunnen maximum twee medewerkers deelnemen. Kom je met twee, dan word je ingedeeld in dezelfde groep.

Kostprijs

Het opleidingstraject vertegenwoordigt een waarde van 1 950 euro per persoon, maar we bieden het jou aan voor 750 euro. Attracties en musea met twee deelnemers genieten ook een korting en betalen 1 300 euro. In dit geval omvat het pakket slechts één mystery visit. De bedragen zijn exclusief btw.

Inschrijvingsformulier

De inschrijvingen werden afgesloten op 25 september 2020.

Neem eventueel contact op met opleidingscoördinator Dirk Yzewyn.

presentatieheader met bril bezoeker
DEELNEMERS AAN HET WOORD
afbeelding getuigenis quote
JOUW COACH: SARIE
de coach van door de bril van de bezoeker
Sarie Robijt is sr Service Designer bij Gelotology
EEN VOORSMAAKJE
veel te dure fastfood
MEER INFORMATIE
Dirk Yzewyn
Kwaliteitscoördinator - Onthaal, Attracties en Musea
+32 2 504 04 28
+ 32 476 24 73 27